Ai nevoie de mai mult spatiu pentru congelarea alimentelor? Solutia potrivita ar putea fi achizitionarea unui congelator separat care sa asigure conditiile optime pentru ca alimentele sa ramana proaspete mai mult timp. Un astfel de dispozitiv este excelent pentru familiile numeroase sau pentru cei care prefera, pur si simplu, sa se aprovizioneze mai rar. Avantajele achizitionarii unui congelator, pe langa capacitatea generoasa de stocare a alimentelor, consta si posibilitatea de a le aranja mai eficient, pe categorii, pentu ca acestea sa nu mai imprumute mirosuri si arome intre ele. Dar pentru a alege cele mai bune congelatoare potrivite nevoilor tale, ar trebui sa iei la cunostinta cateva informatii utile.
Denumite si congelatoare verticale, acestea sunt similare din punct de vedere estetic cu frigiderele conventionale, fiind desfasurate mai mult pe inaltime, rolul lor fiind acela de a pastra alimentele la temperaturi mai mici de 0 grade Celsius. De regula, acestea sunt prevazute cu mai multe rafturi orizontale si permit stocarea bine organizata a mancarii.
Top cele mai bune congelatoare : Recomandari 2024
Congelator Bosch GSN36BIEP
- Ofera o capacitate de 242 litri
- Capacitate de congelare 18 kg/24h
- Este prevazut cu patru sertare
- No Frost, Fresh Sense, Super Freezing
- Inox antiamprenta
- Display cu touchscreen
- Usi reversibile
- Zgomot maxim 39 dB
Congelator Beko B5RFNE314XB
- Capacitate de 286 litri
- Dispune de opt compartimente
- Sistem anti-bacterian
- Usi reversibile
- Congelare rapida
- Compresor ProSmart Inverter
- Sistem No Frost
- Zgomot maxim 38 dB
- Clasa E cu un consum anual de 250 kWh
Congelator Beko B3RFNE314W
- Capacitate de 286 de litri
- Capacitate de congelare de 14.9 kg/24h
- Usa reversibila
- No Frost, Congelare rapida
- Compresor Pro Smart Inverter
- Clasa E cu un consum anual de 250 kWh
- Autonomie de 9 ore
- Nivel zgomot maxim 38 dB
Congelator Beko RFNE448E41XB
- Capacitate de 404 litri
- Capacitate de congelare 20 kg/24h
- Clasa de eficienta energetica A++
- Usi reversibile
- No Frost
- Display control
- Autonomie de 20 de ore
- Nivel zgomot maxim 38 dB
Congelator Heinner HFF-V280NFSF+
- Capacitate de 280 de litri
- Capacitate de congelare de 13 kg/24h
- Full No Frost
- Congelare rapida
- Freezer Shield
- Nivel zgomot maxim 41 dB
- Prevazut cu sapte compartimente
Capacitate de stocare si Compartimentare
Capacitatea de stocare face referire la volumul congelatorului pe care il poate acoperi. Ideal ar fi ca acesta sa fie de 65-80 de litri pentr un singur utilizator sau pentru familiile care nu depoziteaza o cantitate prea mare de alimente. Cei care obisnuiesc sa se aprovizioneze bine atunci cand merg la cumparaturi, pot opta pentru congelatoare cu volume cuprinse intre 100 si 300 de litri.
Indiferent de capacitatea congelatorului, este esential ca spatiul interior sa fie cat mai bine organizat. O buna compartimentare presupune amplasarea unor rafturi fie sub forma de etajere, fie sub forma de sertare, unde sa puteti depozita alimentele organizat. Ar fi bine ca sertarele sa fie transparente pentru a permite vizualizarea rapida a continutului, dar si accesul la rapid in interior. In mod evident, cu cat congelatorul va avea o capacitate mai mare, cu atat va beneficia de mai multe rafturi sau setare.
Este important sa optati pentru un congelatorul suficient de spatios pentru nevoile voastre, dar in egala masura si foarte bine organizat, astfel incat sa va permita exploatarea la maxim a spatiului interior. In plus, trebuie sa va asigurati ca aparatul va fi potrivit pentru spatiul unde intentionati sa il depozitati.
Capacitatea de congelare
Capacitatea de congelare nu trebuie confundata cu cea de stocare, cea dintai indicand cantitatea de alimente care poate fi congelata in decursul a 24 de ore. Prin urmare, acest parametru se masoara in kilograme pe zi si il veti gasi mentionat pentru fiecare model de congelator, in specificatiile producatorilor.
Eficienta energetica
Ca de fiecare data, va recomandam sa optati pentru aparatura cat mai economica ce va va asigura facturi mici la energia electrica. Aparatele sunt repartizate pe clase de eficienta energetica, denumite pe litere intre A si G. Cele mai economice sunt cele care apartin clasei A, respectiv subdiviziunilor acestora care sunt marcate cu simbolul +. Este extrem de important sa verificati acest aspect si sa va orientati catre un produs cat mai eficient din punct de vedere energetic.
Clasa climatica
Clasa climatica este un indicator ce reflecta parametrii de temperatura pentru mediul extern in care poate functiona cel mai bine congelatorul. Cea mai mare parte din produse, sunt facute pentru a functiona eficient pana la o temperatura ambientala de 40-45 de grade Celsius. Sigur ca aceste valori nu vor fi niciodata atinse, mai ales daca amplasati congelatorul intr-un loc adecvat in interiorul casei.
In functie de amplitudinea temperaturii, distingem patru categorii:
- clasa I – SN – de la + 10°C pana la +32°C
- clasa II – N – de la +16°C pana la +32°C
- clasa III – ST – de la +18°C pana la +38°C
- clasa IV – T – de la +18°C pana la +43°C
Functii
Exista pe piata la ora actuala congelatoare mai performante si alte care ating performante mai slabe. In principiu, diferentele sunt facute si functiile si tehnologiile implementate, iar printre cele mai importante dotari se numara:
- Functia No Frost – care impiedica formarea ghetii la nivelul peretilor interiori ai aparatului, precum si pe pachetele de mancare.
- Functia MultiAirFlow – ce distribuie uniform aerul in vederea asigurarii unei temperaturi constante. Fuctuatiile de temperatura pot degrada calitatea alimentelor depozitate.
- Sistem de iluminare – care ofera o mai buna vizibilitate asupra continutului.
- Termostatul – cu ajutorul caruia puteti regla temperatura din interior mai usor si totodata poate fi monitorizata.
- Congelare rapida – permite congelarea in timp util a alimentelor recent achizitionate pentru a nu pune in pericol pe cele care se afla deja in congelator.
Mentenanta si fiabilitate
Pentru o functionare indelungata, in deplina siguranta, trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte. In mod clar, cele mai recomandate modele sunt cele care dispun de functia No Frost gratie careia nu veti mai avea batai de cap cu dezghetarea periodica a aparatului.
Insa, daca congelatorul pe care l-ati achizitionat nu dispune de aceasta functie, va trebui sa il decongelati si sa sa il curatati periodic. Astfel, veti asigura si o buna igiena alimentelor pe care le depozitati in interior. Cele mai multe modele de pe piata beneficiaza is de garnitura anti-bacteriana care protejeaza alimentele.
Intrebari frecvente despre congelatoare – FAQ
- Pot pune mancarea calda sau bautura in congelator?
Ar fi de preferat sa nu faceti acest lucru. Temperatura din interior va creste si afecteaza negativ celelalte alimente aflate in aparat.
- Cum pot curata interiorul congelatorului?
Pentru curatarea interiorului, trebuie sa scoateti rafturile sau laditele si se le spalati cu un burete si detergent. Peretii interiori pot fi curatati cu o laveta umeda.
- Poate fi instalat congelatorul si intr-o incapere mai rece?
Da. Trebuie doar sa verificati intervalul de temperatura la care modelul de care sunteti interesat poate functiona pentru a vedea daca incaperea unde doriti sa il amplasati este potrivita. In general, orice congelator poate functiona la temperaturi destul de scazute.
- Care este temperatura minima din camera la care congelatorul poate functiona in parametri optimi?
Asa cum spuneam anterior, intervalul de temperatura poate varia usor de la un model la altul. Insa, in general, acestea pot functiona eficient chiar si la -15 grade Celsius.
- Pot modifica deschiderea usii?
Da, daca usa modelului ales este reversibila. Verifica acest detaliu in specificatii sau manualul cu instructiuni.
- Este zgomotos un congelator?
In general, nu. Zgomotul produs este similar cu cel emis de frigider sau combina frigorifica.